Albanië, dag 1

by stevenkamperman on 09/12/2010

Is het natuurkundig mogelijk dat je telefoon sneller oplaadt bij 300 Volt? Het leek er wel op. We zijn gisteren aangekomen in Albanië, en het licht fluctueert soms, omdat de spanning varieert van 75 tot 300 volt… (lees verder!)

Wat een land: Erik – die bij de Nederlandse ambassade in hoofdstad Tirana werkt – vertelt dat het twintig jaar geleden nog niet veel meer was dan een plein, en niemand geld had voor een auto. Nu is het een moderne stad, en zoeven de Mercedessen je aan alle kanten voorbij. Behsat herinnert zich dat hij hier ooit geweest is met het Turks Staatsensemble, en dat de bus waarmee ze reisden inderdaad een grote bezienswaardigheid was.

Het is kleurig. Je ziet nog overal gebouwen uit de communistische tijd, maar ze zijn bewerkt door kunstenaars, op instigatie van een vroegere burgemeester die zelf kunstenaar was geweest. Navolgingswaardig concept….

In het hele land staan wel 700.000 bunkers (een op elke zeven bewoners), op bevel van de vroegere befaamde dictator Enver Hoxha. De architect zou de opdracht krijgen, als hij zelf in zijn bunker ging zitten, terwijl die door de luchtmacht werd gebombardeerd. Kwaliteit verzekerd, en ook niet een-twee-drie verwijderd. Ze staan dus nog overal, ook in de prachtige binnentuin van ons vijfsterren hotel. Naar men zegt is een substantieel deel van de Albanese bevolking in dergelijke bunkers verwekt 🙂

De mensen zijn hier superaardig, maar op straat zie je ook verdacht veel jonge gastjes met auto’s van een ton…. Drie mannen en een meisje in het café gisteravond waren ook niet alleen sociaal bezig. We worden zelf ook ineens geconfronteerd met Albanese ‘mafiapraktijken’: er is een belachelijk slechte geluidsinstallatie met te weinig microfoons, en de geluidsjongen zegt dat als we iets beter willen, we dan 160 euro moeten dokken. Een basversterker is er ook niet. Eh, dit staat toch gewoon in het contract? Het wordt een beetje powerplay, waarbij wij zeggen dat de verantwoordelijkheid niet bij ons ligt, dus dat ze het maar met de organisatie moeten oplossen, die natuurlijk weer zegt dat ze geen geld hebben. We gaan maar snel een wandeling door de stad maken, zodat ze de verantwordelijkheid niet terug kunnen leggen bij ons.

Vanavond spelen we eerst om 18.00 op de Academie voor Muziek, daarna een optreden voor VIPS in het hotel zelf (dat ons sponsort).

 

 

 

Previous post:

Next post: