Baraná in Rusland, Agademgodorok (dag 2b)

by stevenkamperman on 21/10/2011


We worden ’s middags opgehaald met een busje om met nog een andere lokale band in Agademgodorok te gaan spelen. Agademgorodok betekent letterlijk ‘academische stad’, en is in de zestiger jaren gesticht om het universitair onderwijs te decentraliseren. Door de aanwezigheid van de intelligentsia, is het de eerste plek waar jazz gespeeld werd in dit deel van Rusland.

 

 

Dit – en nog veel meer – wordt ons verteld in een ongevraagd exposé door begeleider Alexander. Deze zeventigjarige, die geen tegenspraak duldt, is vrijwilliger voor de organisatie, en betitelt zichzelf als ‘mister jazz’ van Novosibirsk. Hij blijkt al een lange carrière als manager van jazzgroepen erop te hebben zitten, waaronder van de dixielandband die voor ons zal spelen. Bij die groep kondigt hij ook elk stuk zelf aan, in levenslustige dixielandstijl.

 Ik zeg ‘voor ons zal spelen’, maar bij aankomst blijkt ineens dat de dixielandband om vage redenen als laatste zal spelen en wij als eerste. Mijn vermoedens dat dat toch echt niet de bedoeling was, worden later door de Novosibirskse organisatie bevestigd… Maar wij vinden het helemaal niet erg, en programmatisch klopt het wel. Het is best een aardige band, maar met een hopeloos grove drummer die alles aan gort slaat. Tot verdriet van de uitstekende Fins gastklarinettist Antti Sarpila, die in een muzikale Benny Goodman-stijl speelt. Met hem heb ik op de terugreis een uitgebreide conversatie over Goodman, ooit mijn eerste jazzliefde, klarinetten en de populistische beweging in onze beide landen. Hij is zeer geïnteresseerd in hoe dat nou precies zit met Pim Fortuyn en Wilders, en is zeer pessimistisch over de Ware Finse Toekomst. Verfijnd en humoristisch iemand.

 Bij terugkomst om 23.30, diner en wodka. Behsat ontmoet een van zijn Turkse Galatasaray vriendjes, die wel in Rusland woont maar niet in Novosibirsk, en dus speciaal voor Baraná gekomen is. Veel musici verzamelen zich daarna in de bar, waarbij zich een uitgebreid antropologisch observatie-onderzoek rond de drie aanwezige professionele dames ontspint. Had ik al verteld dat ons hotel zich ook mag verheugen in de aanwezigheid van een heuse stripteaseclub in de kelder? Ik heb er alleen nog niemand naar binnen zien gaan, dus een knetterend succes lijkt het niet. Wellicht na mijn bedtijd?

In hetzelfde pand als onze jazzclub Integral: toch nog een vleugje communisme in het nieuwe commerciële Rusland!

Grote club Integral, net opgeleverd met ca 300 zitplaatsen ook op de twee verdieping rondom. Maar wie bedenkt dan dat er een afdak boven het podium moet, waardoor de akoestiek niet te harden is? In een academische stad?? Ik ken al zo een paar mensen die ze hadden kunnen adviseren….

Efkes chillen

 

 

Previous post:

Next post: