Baraná in Rusland, Moskou, dag 5

by stevenkamperman on 24/10/2011

Geheel in lijn met het sovjetmuseum dat Lipetsk is, worden we om 05.30 door een aftands busje van USSR-makelij opgehaald. Als we op de snelweg 100 rijden, is ook duidelijk aan het motorgeluid te horen dat dat de absolute topsnelheid moet zijn. Maar onverwoestbaar dus, ondanks het regelmatige ‘tandenpoetsen’ van de versnellingsbak door de chauffeur.

 

 

 

Ook aan de kleine luchthaven lijkt ons in de afgelopen 30 jaar niets, maar dan ook niets veranderd. Dat laatste geldt helaas ook voor de beveiligingsapparatuur, waarbij ik naar mijn vermoeden door een (hopelijk heel lichte) röntgenscanner gevoerd wordt. Hmm.

We hebben voor het eerst echt problemen met onze bagage. We moeten bijbetalen voor het gewicht van onze handbagage, en dat loopt met de zware accordeon van Bart en de metalen bekkens van Sebastian al snel op. Meinrad speelt op compassie en charme, en memoreert dat we toch echt arme muzikanten zijn, en helemaal geen geld hebben. De meisjes vinden ons wel aardig, maar ja, het is ook een sovjetmuseum waarin regels regels zijn. Gelukkig vinden ze zelf een uitweg door het overgewicht over de zes paspoorten te verdelen, en de rest van de instrumenten niet te wegen. Dan komen we met 70 euro weg in plaats van de eerder genoemde 200 euro.

Als we het vliegtuig zien slaat de schrik ons een beetje om het hart, en begrijpen we plots meer van dat overgewicht verhaal: het blijkt om een klein propellorvliegtuig te gaan. Gelukkig van het betrouwbare merk Saab, en geen aftandse Tupolev. Zeven vliegtuigcrashes dit jaar in Rusland geven immers toch wel stof tot nadenken…. Het vliegen blijkt echter te gek! Zo’n propellorvliegtuig stijgt heel langzaam op, en het voelt nog magischer dan vliegen altijd al voelt.

’s Middags doen we door technische problemen in de installatie maar een halve soundcheck in de jazzclub van de Union of Composers. Daarna tijd voor tourisme. Moskou is mooi! We eten wat, en lopen naar het Kremlin en via het GUM winkelcentrum naast het rode plein naar de sprookjesachtige St. Basilkathedraal. En dan al weer terug, want zoveel tijd hebben we ook weer niet. We kijken nog naar matriosjka’s (wij noemen dat ook wel baboesjkas in Nederland), maar die gaan in het superchique GUM winkelscentrum voor minimaal 175 euro van de hand. Beetje duur voor een souvenirtje.

Dan spelen in de club, en nu een keer niet heel vroeg, maar ‘gewoon’ om half negen. Er zijn diverse programmeurs komen kijken, en ook de Nederlandse ambassadeur met zijn echtgenote en de cultureel attaché. Dat vinden we erg leuk, en het concert als geheel is ook erg fijn, heel spannend. Het is niet super druk, beetje ongelukkig wellicht op zondagavond, maar na alle knettervolle zalen de laatste dagen is dat niet zo erg. Vooraan zit een stel waarvan ik even bang ben dat ze ladderzat zijn, want ze beginnen meteen mee te klappen. Maar ze blijven het hele concert gewoon heel enthousiast, en ik krijg achteraf enorm leuke reacties van ze. Zij spreekt niet zo best Engels, maar hij wel, en hij verklaart mij vervolgens zijn onvoorwaardelijke liefde J Heel erg leuk: iemand die aanvankelijk van pop hield, maar vindt dat er in de popmuziek al jaren niets verrassends meer gebeurt, en sindsdien op zoek is naar jazz en wereldmuziek. Pure passie.

Na het concert hoeven we niks meer, en ook de volgende ochtend hoeven we niet vroeg op, dus gaan we lekker de stad in. We eten nog sushi en een mega’barana’split in een 24h restaurant, met een wijntje en een biertje erbij. Heerlijk nagenieten.

Alle plannen voor intens tourisme schieten er dus de volgende ochtend bij in, en we lopen alleen naar de bekende Rabat winkelstraat. Daar staan souvenirshops schouder aan schouder en krijgen de matroesjkas een herkansing tegen hele andere prijzen. Sebastian gaat onvermoeibaar alle winkels af voor een speelgoed Volga-auto voor zijn zoontje, of beter: voor de knuffel Gagarin van zijn zoontje. Hij slaagt niet, maar vindt wel een vervangend model. Rekening houdend met de absurde verkeersdrukte in Moskou vertrekken we heel vroeg naar het vliegveld. Inchecken en naar huis!

 

 

Previous post:

Next post: