Wat een heerlijke dag in Deventer woensdag 21 januari! Om 12.00 hadden we de eer om met Baraná Trio in het prachtige stadhuis van Deventer een concert te geven. Dit gebeurt daar vaker: een muziekgroep die ‘s avonds in het Burgerweeshuis speelt, speelt dan ‘s middags in het Stadhuis. Zeer aandachtig publiek, dat ook heel erg geïnteresseerd is in de achtergronden van de muziek. In een mooie akoestiek, maar wel zonder versterking spelen…. leuk maar moeilijk.
Na een aangename lunch met medewerkers van het gemeentehuis en de superaardige Burgerweeshuis-programmeur Albert Reinink gingen we door naar ons volgende programma-onderdeel: een workshop voor leerlingen van de muziekschool De Leeuwenkuil. Docent/saxofonist Johan Vermuijen had daar maar liefst 18 blazers en 6 accordeonisten weten op te trommelen om ingeleid te worden in de beginselen van de Turkse muziek.
We hebben wat uitgelegd over de toonladderbasis van de muziek, twee traditionele stukken ingestudeerd, en vooral geprobeerd iedereen aan het improviseren te krijgen. Dat was even schrikken voor sommige leerlingen, maar iedereen deed dapper mee! Met mooie muzikale resultaten, zo bleek onder meer bij de uitvoering voor de in groten getale opgekomen ouders. Nogmaals dank aan Johan voor de bezielende begeleiding, ook op elektrische bas trouwens(!)
Het was bijna 18.00 uur, dus tijd om onze vrienden cellist ernst Reijseger met zijn vrouw Djoeke en drummer Sebastian Demydzcuk te gaan ontmoeten, die inmiddels in het Burgerweeshuis waren aangekomen. ‘s Avonds zouden we als Baraná Kwintet te horen zijn.
Het was tijdens de soundcheck al weer feest met deze supermuzikanten. Ernst was op het idee gekomen om onze gage te gaan verbrassen in Theater Bouwkunde, een fijn restaurant met een creatieve kaart (en een leuke bazin!). Daar hebben we allemaal bijzonder heerlijk gegeten, ik bijvoorbeeld ‘spaghetti’ van rode en gele bietjes, een bord dat wel een foto waard was. Behsat heeft nog een gouden ster uitgedeeld, zij het niet van Michelin maar van de Turkse vlag.
Het optreden in het Burgerweeshuis vond plaats in het café. Een café is misschien niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij Baraná, maar met zulk publiek is het overal heerlijk spelen! Dan is het ook echt leuk om in een afgeladen tent zo dicht bij de mensen te zitten: de communicatie is zo direct. We hebben een lange set gespeeld, voor een mag ik wel zeggen erg enthousiaste zaal. Dan wordt CD’s verkopen achteraf ook weer leuk! Ik mag Albert Reinink en de overige medewerkers van het Burgerweeshuis wel feliciteren met wat een geweldige tent met fantastisch publiek ze hebben opgezet. Roots van mijn vaders kant liggen in Overijssel, zou het daar aan liggen dat ik zo enthousiast was? (Leuk dat jullie er waren tantes!)