Opening Centrum Muziek XXI

by stevenkamperman on 26/11/2009

Gisteren met het kwintet gespeeld bij de opening van het Centrum Muziek XXI, een spiksplinternieuw gebouw dat in Utrecht is gebouwd, Loevenhoutsedijk 301, nabij de befaamde rode brug. Dit centrum is een echt ensemblegebouw: het heeft twee repetitiestudio’s, een try-outzaal, en kantoorruimtes.

Er zullen regelmatig uitvoeringen plaatsvinden, maar er wordt geen reguliere programmering gevoerd.

Het gebouw is voortgekomen uit de stichting Muziekhuis, en wordt gedragen door het Rosa-ensemble, Insomnio, Baixim (Marc van Vught en Ineke van doorn), Camerata Trajectina en ook Baraná. Baraná houdt er kantoor, en wij zijn erg blij met deze aanwinst voor het culturele leven in Utrecht! Hier is door een aantal mensen stervensveel voor vergaderd, waarvoor grote dank.

Het is niet alleen een bijzonder architectonisch gebouw, het heeft ook een bijzondere concertruimte: met een beïnvloedbare akoestiek: aan de wanden hangen speaker/opnamemodules die via een computer verschillende akoestieken kunnen nabootsen. Enigszins surrealistische ervaring om in een gemiddeld grote ruimte te zijn en de galm van de Notre Dame te ervaren. Wij hebben de galm tijdens de soundcheck meteen afgezet, maar ik kan me voorstellen dat het werkt voor klassieke ensembles, hoewel er nog wel wat precisie-afstemmingswerk te verrichten valt in het frequentiebeeld.

 

 

Previous post:

Next post: