Valentin Clastrier op werkbezoek

by stevenkamperman on 16/02/2009

De afgelopen week heb ik Valentin Clastrier op bezoek gehad, om te werken aan ons nieuwe programma Modes et Maqams, dat we van 6 tot en met 9 mei gaan brengen. We gaan daarna de studio in om een CD op te nemen. Valentin speelt draailier, een onmogelijk middeleeuws instrument, en heeft dat getransformeerd tot een indrukwekkende geluidenmachine. De doorlopende lage bourdontonen geven een heel bijzonder effect. Als speler koppelt hij een rijk gevoel voor melodie aan frisse onorthodoxe ideeën.

Valentin is na ons vorige project in 2007 een goede vriend van me geworden, en ik ben heel blij dat we onze muzikale samenwerking weer een vervolg kunnen geven. We waren allemaal blij met de eerste concerten, maar vonden ook dat het programma nog eenheid miste. Daar zijn we nu samen met Valentin aan gaan werken. Dat is telkens wel een grappige ervaring, want Behsat spreekt geen Frans, en valentin spreekt alléén Frans! Godzijdank heb ik jaren met een Française samengewoond, en kan ik inimiddels redelijk tolken….

Valentin heeft een prachtig nieuw stuk geschreven, en ook nog twee oude ongebruikte stukken ingebracht die binnen het concept passen. Verder hebben we samen aan een bewerking van een Cantiga de Santa Maria gewerkt die ik had gevonden (de Cantigas behoren tot de oudste overgeleverde westerse middeleeuwse muziek).

Het was een bijzondere ervaring om met deze vulkaan van ideeën samen te componeren. Hij rust niet totdat de muziek een totaal eigen karakter heeft gekregen. Hij zoekt telkens naar een dubbele bodem, en zelfs een driedubbele bodem. Een ‘middeleeuwse’ passage is nooit alleen maar een middeleeuwse passage, maar er zit telkens een ander element in dat het in een ander daglicht stelt (bijvoorbeeld een hedendaags motief, of een kitscherige overdrijving), en dat zelf ook weer becommentarierd wordt. Zo hebben op de grond gelegen van het lachen om een Middeleeuws trompetmotief dat we door zijn stuk hebben heengeweven.

Valentin speelde voor ons nog een intro voor dat hij onlangs had gebracht in een nieuw programma met de Hongaarse pianist Stevan Kovacs Tickmeyer. De hele familie hing aan zijn lippen; zodra hij speelt zindert de lucht van magie. Op de avond van mijn verjaardag zijn we nog samen naar het SJU-Jazzpodium geweest waar drummer Michael Baird een sympathieke groove-avond had georganiseerd. Een lekker los einde van een paar dagen hard werken.

Previous post:

Next post: