Hildegard Opera

Loepzuiver gregoriaans én een schuimend bierlied

Recensie NRC prémière Hildegard Opera op 10 november 2018 November Music Den Bosch, Joep Stapel.

“November Music sloot af met een weekend boordevol nieuwe composities, jazz en wereldmuziek. De eigenzinnige opera Hildegard was een hoogtepunt.

Het slotweekend van November Music kende opvallend veel ‘spirituele’ premières – doorgaans niet het domein van het nieuwemuziekfestival. Zo schreef Steven Kamperman een opera over mystica-componiste Hildegard von Bingen. Hoewel de psychologie van het berijmde libretto rudimentair was, ontstond een meeslepend verhaal. Kamperman schuwde het grote gebaar niet, of het nu ging om het verbeelden van liederlijkheid of de verschijning van de duivel. Zijn muziek voor orgel, contrabas, altviool en klarinet was gevarieerd en dramatisch trefzeker, met delen uit Hildegards Ordo virtutum als refrein.

De hoofdrollen waren goed bezet – Wynanda Zeevaarder in de titelrol en Marc Pantus wisselend tussen donderende duivel en flemende priester. Het kwintet Wishful Singing stal echter de show: de dames zongen loepzuiver gregoriaans, gloedvolle close harmony én een schuimend bierlied.”

Muziek
Steven Kamperman, Hildegard von Bingen
Libretto
Kirsten Roosendaal
Regie
Annechien Koerselman

Uitvoerenden
Wynanda Zeevaarder – Hildegard
Marc Pantus – Abt Kuno von Disibodenberg
Vocaal Kwintet Wishful Singing – zusters / deugden

George Dumitriu – altviool, viool
Steven Kamperman – klarinetten
Berry van Berkum – pijporgel
Dion Nijland – contrabas